Div. gamla byggbilder / projekt nedan. Mycket är idag utbytt och aktuellt gällande finns under "recept". 

 

Nytt 2005-09-27:

200509_05.jpg 200509_14.jpg 200509_20.jpg

Byggde en egen "Birdcatcher" i våras. Ville inte ha en sådan som alla andras. Skaffade 5" matt rostfritt rör, 2 böjar (till lastbilsavgas) och byggde lite (bilder sid.9).
Fräste bort choke-husen som ändå aldrig kommer bli använda för att få plats för filterna och gjorde alu.lock.

Bytte innan sommaren låda / converter till en th400 racepreppad med manuellt ventilhus och en Dacco 10"are med 3500varvs stallspeed. Kortade kardanaxeln, byggde ihop stor yoke och "lilla" axeln med oliksidigt kors (bra att ha svarv).
Kommer att bygga ny kardanaxel i samband med byte av utväxling eller hela bakaxeln. Fick även bygga om växellådsbalken för att få plats med 400a lådan. Gamla crossover röret byggdes om (2ggr) för att försöka få plats med det men till slut fimpades det helt.

Gasar nu för allt vad det håller och med nya luftintaget så märktes stor skillnad! Tidigare ville inte motorn varva ur riktigt på högre varv men nu blev det stor skillnad!

Efter att bestyckat upp bränslet (igen) får nu motorn det den behöver. Tidigare fick den för lite luft och jag fick minska även på bränslet. Nu kör jag mest hela tiden på övervarvs-skyddet som ska bytas! Hade ett 5800 - chip i från gamla Pontiac motorn men nu ska det varvas åtminstone 6500!
Fattar inte att så många kan köra med de gamla filtrena jag hade som har klar begränsning!
Tändningen har även höjts till ca 35gr. vid full tändning och en tidigare kurva med 21gr. utslag. Vilket gav märkbart bättre effekt och temp.
Med värmda däck och 1,5 i lufttryck, 3500 i stallspeed så skjuter det iväg ganska bra nu. Med högre varv-stopp och högre utväxling kommer det troligen gå betydligt bättre!
Accar overkligt mycket nu när man ligger på 200 och stampar vilket är lite onödigt! (brukar inte ligga på 280! )
Kommer att överladda mer efter att bakaxeln är klar, (nästa år?) tänkt ligga på ca 10psi.

Har även vägt bilen vilket inte är gjort tidigare med Cheva motorn + kompressorn. Blev lite besviken eftersom jag lättat en del.
Med full tank (45lit) 1660kg, fram 970 bak 690. Detta gjordes på en spannmålsvåg med ca + - 10kg. Har nu även lite viktförhållande att justera på 4-linken och helst mer att lätta!

För övrigt så funkar låda och converter kanon hittills! Stallar jämt och slår i växlarna med manuella ventilhuset tillräckligt för att man ska bli rädd att axeln ska braka!

200509_15.jpg 200509_23.jpg 200509_22.jpg


Nytt 2003-09-30:

Nu verkar racer-bil säsongen slut, och det är hög tid att uppdatera. Efter att ha byggt om bromssystemet med en liten bromsservo ifrån Volvo och div. annat som avgassystem och remmar mm, så var våren slut.

Sommaren inleddes med att när motorn var startfärdig och skulle testas, så visade det sig att Predator förgasarna inte ville räcka till. Motorn ville ”leana”, och tillskottet räckte inte till, saknade den bytbara powerwalven som Holley begåvats med.
Beslöt mig för att satsa på Holley förgasare, i stället för att skruva på predatorerna i evighet utan att få det bättre. Dessutom skulle det bli något lägre, och inte lika Haffa utmanande... Beställde Holleys 750´or modell 3310, och fick vänta ett tag innan de dök upp. Det blev plötsligt brådis eftersom jag fick för mig att ställa ut bilen på hemmaklubbens bilutställning, som var om 2 dagar. Förgasarna byggdes om efter tips av ”kompressor Stellan” och en adapterplatta frästes i 20mm aluminium. Sista natten blev det till att bygga gasreglage och div. prylar. Hann även med att tvätta av det värsta dammet.

På morgonkvisten startades Predatorn upp, nu utan Predator förgasare men med rejält gassvar. Naturligtvis så skulle det jävlas och några fryspluggar läckte, motorn gick för varm och batteriet strejkade. Trots allt kände jag mig nöjd utan utställning, för motorn lät riktigt rapp och var snart körklar.

Efter att ha fixat batteri och bytt fryspluggarna med motorn på plats (inte kul) så monterades en 15” sugande Spal elfläkt. Den kompletterar den tryckande 16" som satt sedan tidigare. Detta visade sig inte räcka, och jag fick investera i en Griffin aluminium kylare.

Nu höll den tempen, och skulle testas mer än i garaget. Detta gav nya problem pga. Big Blockens 3 ½” collektorer, som med kapade spiralfjädrar och slöa dämpare nästan släpade i marken. Bilen gick nästan inte att bromsa med på slät asfalt, så jag bytte till nya 455 fjädrar och Gabriel gasdämpare som skulle orka hålla kärran uppe på hjulen.

Nu efter att ha hunnit köra lite i slutet på sommaren så är jag riktigt nöjd med motorn, som svarar direkt i alla lägen. Jag kommer troligen att överladda mer eftersom jag drevat ganska försiktigt nu, och efter justeringar kunna plocka ut en hel del till. Men frågan är om det blir grepp till det på gatan, och med klistrad bana så lär drivlinan ge upp. Så det finns mer att fixa. Tanken är också att bygga eget luftinsug ovanför förgasarna "modell rör" mm. mm.

För er som vill höra och se bilen köras finns nu även en liten film att ladda hem.

 

Nytt 2002-12-23:

Efter en sommar med många andra projekt och övertid så tog jag tag i mitt eget bygge.

Fäste och aluminiumremhjul (naturligtvis hemmatillverkade) monterades.

Servopumpen byggdes om för att passa Cheva bb. (Pontiac)

Pontiac frästes in i ventilkåporna och de glaskuleblästrades. Visst är motorn en Cheva men det matchar ju bilen.

Pontiac aut.lådan monterades med en adapterplåt.

Headersen fick "modifieras" vid startmotorn trots köp av en mindre vridbar ministarter.

Vevhusventilationen kopplades med AN10 rostfri spunnen slang till hembyggda catch-tankar. Hål skars upp i framkant på innerskärmarna och tankarna monterades med ventilationsfilter och avtappning under skärmarna.

Expansionskärl byggdes i aluminium. (bytte ut det gamla fula i plast) Nivåslang monterades, alla tankarna försågs med o-rings tätning i lock.

Kylningen till motorn anslöts i "alla" hörnen på insuget, framdraget till en svarvad adapter med AN-8 slang.

Värmepaketet togs bort för headersen, (användes ej) och bromsservon fick demonteras. Skall bytas mot en mindre.

Div. el drogs om pga. startmotor och generator nu sitter på höger sida.

Allt är monterat med grade 6 eller 8 bult, Där jag har använt insexbult så har 12,9 millimeter bult svarvats och gängats i tum.

Frigången kring motorn får mätas med bladmått...

Nytt 2002-01-12:

Av en 30mm aluminiumplåt fräses en adapterplatta för kompressorn. Svarvar även egna remhjul till vattenpump och vevaxel, med hub för kompressorhjul. 
Här borras delningen till vattenpumpen, vad skulle man gjort utan delningsapparaten? Några vyer under motorn, här kan man sitta en fredagkväll med en back öl och spegla sig i Ross kolvarna!

Nu återstår lite fäste till generator och servopump, svarvning av servoremhjul, fäste till remspännare, samt lite uppfräschning av motorrummet. Motorn har endast provats med öppna Zoomie headers tidigare, men det gillar troligen inte grannarna så det får bli Hooker headers i stället.

NY MOTOR BYGGES!

Efter hållbarhetsproblem med Pontiac motorn så var alternativen nya delar eller ett nybygge från grunden.
 Jag hade då turen att få tag på en nybyggd och nästan komplett Cheva 454:a. Motorn är byggd för kompressor från grunden och endast inkörd i bänk samt i chassi några timmar med extern centrifugalkompressor.
Motorn innehåller bl.a. dessa delar:

454cui High Perf. 4-bult block, borrat 030, linehonat och toppdeckat.
Ross 8,0:1 smidda kompressorkolvar, plasma moly ringar.
Eagle 4340 stålvev, Eagle 4340 H-profil vevstakar.
Competition Cams alu. rullvippor och blower kamaxel.
Crome moly stötstänger, retainers mm. Roller kamdrivning.
Ovalports toppar, rejält portade av HJB Racing Engines.
1,88"-2,25" rostfria ventiler med bronsstyrningar, o-ringade toppackningar.
SFI flexplatta, Superstarter. 
Allt monterat med ARP-bult.
Totalbalanserad av MMR.

Dessutom har jag skaffat: 
- Hooker Headers Super Competition 2"1/8
- Weiand kompressor insug racemodell med stort plenum, stor pop-off lucka och utan vattenkanal.
- MSD Pro Billet fördelare att komplettera tändsystemet med.
- Motorfästen Heavy duty.
- Kort vattenpump.
- Aluminium ventil kåpor.

 

 

ÄLDRE PONTIAC MOTOR NEDAN:

Motorn vässades först som sugmotor men byggdes senare om för överladdning.

Förgasare:
Dubbla Predator 6000 930 cfm, flödestestade. Var tidigare monterade på en blower racebåt. Körs vanligen med kamnock nr 2 = 10% fetare.
K & N luftfilter 9" x 5".
Hemmagjord blower-carb platta med skyddsnät för småfåglar och besiktningsmän, samt försedd med försänkta NOS Fogger nozzles. Gasreglage monterat i adapterplattan.

pontiac35.jpg pontiac34.jpg pontiac332.jpg

Kompressor & Insug:
Renoverad FK typ 6-71 med hemmagjord bakre och främre gavelkåpa/snout.
Drivesnout med splinesaxlar från hydralpumpsdrivning, dubbelt stödkullagrad och tätad.
Spännhjul med remstyrning monterat i justerbar platta monterat i topplocket, allt av egen tillverkning i aluminium.
Hemmagjord crankhub. Nuvarande kompressordrivhjul 60+56 tandat = 6,7% underdriven. 3" bred, 8 mm delad Optibelt drivrem.
Vid ca 10 Lbs laddtryck ligger effektiv kompression på ca 13,0:1.
Kompressorn är monterad rakt över motorn på hemmagjort insug i aluminium, dvs. insugningskanaler jämte framkant och bakkant på kompressorn. Insuget har en mellanplatta som bidrar till ett plenum. Insug och plenum försett med dubbla o-ringar efter problem med packningar som inte ville hålla tätt.
Toppar och insug är matchportat.
Separat värmekanal vid insuget, vilket hjälper till att minska värmen och gör det lättskruvat.

pontiac40.jpg pontiac33.jpg pontiac38.jpg
pontiac51.jpg pontiac53.jpg pontiac54.jpg

Block:
Pontiac 400 -68 block med ombyggda och något bakflyttade motorfästen. Tanken var först att bygga på en 455:a, men 400:ans block har mindre ramlager (3.00" resp. 3.25") och tål därmed högre varv. Vridmomentet för gatan blir ju ändå fullt tillräckligt tack vare kompressorn.

Toppar:
5C -75 med 2,11/1,66 ventiler och 101 cc förbränningsrum, hemmaportat och renoverat. Kompressionsförhållande ligger på 7,77:1.
Vipparmar insug 1:65 och avgas 1:50, kamaxel Ram-Air 4.
Vevhuset ventileras genom ett Vacupan kit.

pontiac101.jpg pontiac32.jpg pontiac30.jpg

Bränslematning:
Från en 12 Gallons RCI bränslecell till dubbla blå Holley pumpar, dubbla fleetguard tryckfilter, via dubbla ½ " bränsleledningar samt regulatorer. Ett av bränslesystemen förser lustgassystemet med bränsle, ett NOS Fogger direkt-port.

Tändsystem:
GM fördelarhus som är nedkortat pga. Kompressorns placering.
HEI magnettrigger, Accel advance drivekit, MSD 6T, MSD Boost timing master, Soft touch rev control, MSD Blaster 2 tändspole samt MSD 8mm Heli-Core kablar. Tändsystemet är kontrollerat och uppmätt av Michael Strand NPC.
Strömmatningen består av ett Optima batteri i skuffen, dubbla 30mm2 kablar och Moroso huvudströmbrytare.

pontiac29.jpg pontiac36.jpg pontiac09.jpg

Kylsystem:
Original kylare med extra monterad oljekylare för lådan samt frontmonterad 16" Bosch elfläkt. Hemmabyggt termostathus och vattenkanalsanslutning.

Avgassystem:
Cyclone Headers, dubbla 3" rör med crossover och 5" SuperTrapp ljuddämpare.

Motorn är under ombyggnad!

Drivlina:
GER 9 ½" Competition turbin med 3000 varvs stallspeed.
TH350 förstärkt + shift-kit, växlas med B&M Pro-stick spak.
10-bults diffad bakaxel med egna fästen för four-link, coilovers, diagonalstag, samt wheelie-bars. Den får sitta så länge det håller...

pontiac50.jpg

 

 
Kaross/Chassie:

Bilen har fått god förstärkning av ett hemmagjort kjolpaket, byggt av 1,5 mm plåt samt helsvetsat. Större hjulhus bak och diskret breddade skärmar, frontspoiler och en vinge i aluminium. Fram och bakruta i Lexanplast samt Glasfiberhuv.

Framvagn:
Original, blästrad, målad och med kortare fjädrar.

pontiac04.jpg pontiac25.jpg pontiac16.jpg

Bakvagn:
Ombyggd med fourlink enligt egen konstruktion med gummibussningar (gatbilskompromiss för att undvika njurbälte vid längre körningar). Övre länkarmsfästen byggdes inne i bilen för att få rätt längd samt justerbara stag. Diagonalstag monterat i axelhöjd med fullbredd för minimal sidoförflyttning och grov infästning för sidokrafter (vägar svänger!).
Insmalnad bakram för att få plats med de större hjulhusen. 
Originaltank borttagen för att få plats med avgassystem plus bättre vikt.
Hemmabyggda coilovers tallrikar med progressiva Peugeot 505 Turbo fjädrar. Ställbara Koni dämpare infästa i en extra tvärbalk över bakaxeln.
Wheelie bars byggda med hjul ifrån rullskidor, alltid retar det någon!

pontiac24.jpg pontiac28.jpg pontiac27.jpg

Inredning:
Inredningen utbytt mot 1mm aluminium, under alla aluminiumplåtar sitter ljuddämpande matta.
Instrumentbräda med 5" Autometer varv och hastighetsmätare + pro-lights. 5 stycken 2" 5/8" kontrollmätare samt utvändigt monterade blower och bränsletrycksmätare till bränsle resp. lustgassystem.
RCI racestolar och 5-punktsbälte, stolar monterade på justerbara originalunderrede.
Huvudströmbrytare och brandsläckare lätt åtkomliga mellan stolarna.

pontiac43.jpg pontiac46.jpg pontiac55.jpg

Däck & Fälgar:
Jag undvek att korta axeln då det fanns fälgar med 7,5" backspace plus att det redan fanns mycket att registrera om...
Fälgarna är Weld Racing Pro Star 12x15 bak och 8x15 fram. Fick vänta länge på leverans, men fick i varje fall fälgar med färska tillverkningsdatum.
Breddningen utåt är 4,5" både fram och bak, med däcken ute i kanterna runt om (efter skärmbreddning bak).
Däck bak är M&H Racemaster 13x28x15 mönsterskurna slicks, fram Yokohama A008 225/50-15.

 

 

Predator Racing
© Copyright 2001-2003 Joakim Bengtsson