I Backspegeln:
 


 

Som små blev brossan och jag överraskade en jul med en Märklin H0 tågbana i källaren. Vid denna hängde både de andra små i byn men även en hel del vuxna.
 


 

Senare växte denna och fick olika höjder, tunnlar, berg och vattenfall.

Här spelades även in stillbildsfilm i super 8 format. Medverkade gjorde både tåg och rallybilar. Blev Värsta actionrullen med
bilkrasher nedför berget och brinnande bilar!

Idag har brossan återupptagit intresset med modelljärnväg men nu naturligtvis med digital teknik!

Modelljärnväg N-skala. Ska bli totalt ca 50 växlar och 75 meter spår. Numera är järnvägen och alla växlar kopplad till datorn och här ska minst ett tiotal tåg kunna köras helt automatiskt efter scheman och med skalenlig hastighet och mjuk start/inbroms.
 

Det krävs lite kablar till växelstyrning och indikering för det ska funka! Detta är en liten del av det lilla som byggts...

Cross intresset har genom alla år varit stort och det har växts ur och hårdkörts många olika hojar.
Här är en av de första som fick lånas av min morbror. Kanske är det han som är skuld till det intresset!

En av de brutalaste var denna CZ 440 kubiks 2-taktare från -74. Näst intill omöjlig att kicka igång med dess överdrivna
komp och slaglängd så den drogs oftast igång med epan.

En annan rolig hoj var denna Maico 500cc -79.

Senare kördes det snabbare med mer "moderna" Yamaha och Suzuki maskiner men dessa var betydligt mer lättkörda och kändes
aldrig lika brutala trots sina 500cc. Real men don´t eat sushi!

Fassan byggde en liten traktor åt oss som vi både hade nytta av och kul med hemma på den stora tomten. Från början var
detta en mink-mat traktor och den blev utrustad med både frontlyft och 3-punktslyft.


När denna ansågs för klen så byggdes det nytt på en något kraftigare. Tyvärr har jag inga bilder på när vi plöjde mossans lilla potatisland. I värsta blötan skulle vi naturligtvis plöja så
traktor 2 fick dra traktor 1 som drog den stora..... enskäriga plogen och dyngan yrde!

Här plogas det åtminstone snö och med snökedjorna på så är det en liten jäkel på att ta sig fram genom drivorna!

Efter att vi ändrat utväxlingen så den skulle gå fortare så höll vi på att välta i kurvorna. Detta löstes med att montera dubbel
montage så då gick det att köra ännu fortare.

Än idag används denna flitigt och den encylindriga bensinmotorn har gjort sitt efter ett antal övervarvningar och ventilsläpp. I garaget väntar en 2-cylindrig diesel motor på att bli monterad och få tjänstgöra.

I mina "unga år" så var intresset för traktorer och maskiner stort! Det studerades alla svartrykande vrålande traktorer med "överviktiga" transporter och "för breda" redskap som dundrade förbi! Till min stora lycka så bodde man på Österlen och hade även lanbrukare i släkten.

Här är jag ledig från 5e klass för att hjälpa mina släktingar och ringvälta. Turbomatad och "skruvad" sexa med raka rör a´la BM 800!
Gryymt!!! Gasade lite extra när man körde just utanför skolan där kompisarna var! Gamla hetsade turbo-dieslar dumpade turbo trycket värre än värsta rallycross bilen! Lastare var också något man gärna ställde upp och köra.
Dieselpower!!!
 

Här körs det huggare, eller åtminstone så provsitter jag.

Får väl erkänna att än idag är man svag för dessa arbetsredskap. Ju större desto bättre! Men vem gillar väl inte t.ex en stor rykande racinggrön John Deere?

Även bilbyggandet började tidigt, då i form av plastmodeller. Här har vår lokale leksakshandlare bett oss att ställa ut några bygge i hans fönster. Naturligtvis så har vanen och GTO´n fått bakaxel utbytt, moddad "ride height", bredare fälgar och däck samt sidepipes!
Corvetten i mitten har brossan byggt och den var troligen petnoga orginal...

Man fick tidigt börja knega för att få pengar till sin "drog".

Här tankas min Monark E type med Racingbränsle! Hemmablandat med specialolja.
Som bäst gick denna fortare i tvåans växel än vad nyare moppar gjorde i fyran (med vissa undantag). Problemet var väl att
det inte alltid lyckades att slänga i 3an så det var lite ovisst om vem som skulle va snabbast.

Här dras det pulkor med bushojen, en gammal Zundapp som gjorde 70 - 80 knyck trots 2 skrikande på släp. Det var inte alla som vågade åka efter den. Det arbetades även flitigt på att köra längre och längre på ett hjul.

Detta var innan "moppeåldern" och var troligen därför extra roligt. All körning utfördes naturligtvis inom inhängnat område!
Motorn från denna Zundapp hamnade senare i en halvt hemmabyggd gocart efter att ramen gett upp. Där satt den tills den totaldog och inte gick att återuppliva! Go-carten var inte heller bra efter att jag råkade hamna under den när jag skulle åka och kompisen köra. Mitt knä var inte heller helt bra...

När det sen blev tid att köra moped på vägen..... så var det inte så intressant!

Vid denna tid så luslästes biltidningarna och tankarna var väl då mest runt Taunus Coupe, capri, Granada, BMW 3.0 och diverse liknande törstiga bilar. Drömbilen var redan då en Charger -69 men det hade även funkat med en Mustang Fastback, Challenger, Firebird eller Camaro! Efterhand insågs det att det var några år dit och att jag istället "lagligt" skulle kunna köra traktor, då i form av Epa eller A-traktor. Efter mycket span och tjat så tyckte fassan att det mesta som fanns bara var skrot!
Genom en jobbekompis bekants granne.... eller nåt så köptes det då en Duett -68 (sista modellen) som gått som brödbil och som inte var helt slut. Denna hade även den "moderna" B18 motorn.......

Det var kanske egentligen synd att kapa sönder denna klenod då den även hade en unik "minidörr" på högersidan där brödet kastats ut men detta togs det absolut ingen hänsyn till.

Här bankas det rost för kung och fosterland.


På detta bygge fick jag god hjälp av fassan då det inte alltid var helt kul att va 15 och pula i garaget, när kompisarna var ute och hade roligt.
 

Mycket jobb blev det..... Kaross, ram, golv, drivpaket, fjädring, flak, avgassystem m.m m.m. Tror nog att allt utom motorn behövde fixas.
Helst skulle jag ut och köra en sväng varje dag under byggets gång och helt roligt var det inte när jag i ivern backade ut ur garaget utan att få igen dörren..... Roligare blev det inte av att det även var några kompisar som såg händelsen. Det var "ganska" jobbigt då....
 


Innan lack så ville vi se att allt blev godkännt på bes. men gangsterkepsen i plåt som vi svetsat dit fick kapas bort igen.

Slutligen blev det en grym A-traktor med bl.a "Testarossa gälar", "hajgälar" (med rött ljus bakom), feta sulor på breddade plåtfälgar, dubbla rostfria rör utan dämpning och en snygg blåmetallic lack med fält i mörkblått och silver.
Inredningen bestod av mörkblått och vitt knapp-stoppat konstskinn, sportratt och mittkonsoll med en massa knappar och mätare! För underhållningen fanns det en rejäl stereo, polisradio, kommunikations radio och TV!
Idag hade det bara fattats lysande neonrör under! Känns som man var lite före i tiden med styling....? Idag har man som tur är växt ifrån detta.
 

Lyckan var gjort när man nattetid bokstavligen dundrade fram med denna "traktor" och spelade Accept så delar lossnade.

Även polisen var intresserad av bygget och hade stort bry med att inspektera traktorn efter att de förföljt en annan "traktorkompis" som verkade gå lite för bra.
Efter ihärdigt rotande inne i bilen så ville dom bestämt även få kolla på mitt fina underrede. Efter mycket krångel så hade de stora starka poliserna kört upp 16 åringens traktor på den brantaste slänt de kunde hitta och kravlade under.
Även här såg det bra ut men de stora karlarna verkade trots det väldigt sura. Eftersom det nu även börjat regna så fick antagligen poliserna något annat viktigare att göra och skulle "bara" köra ned traktorn från höjden de envist skulle upp på.
Nu hade de även lyckats att köra ned mitt batteri efter allt trixande och fick bemöda sig med att ta fram sina startkablar. Som grädde på moset så klarade de nu av att kortsluta batterierna rejält med ett vackert gnistregn i mörkret!
Efter att herrarna lyckats få rätt på färger och poler så var de tydligen väldigt försenade och lämnade mig utan att säga hej! Jag vet inte om de än idag förstått att man inte måste växla i den främre lådan utan kan ha lådorna tätt ihop, lågväxeln (eller hög) i fram och växla direkt ner i bakre lådan. Känsla a´la Ferrari!

Hursomhelst så hämnades den ena konstapeln senare och gav mig en fullständig omregistrering på en annan bil, vid ett annat tillfälle.

Efter A-traktorn så blev det lite olika mindre bilprojekt för att senare koncentrera sig på Pontiacen. Målet har varit att bygga den exakt som jag vill ha den och att få ut max körupplevelse. Hur bilen ska vara har dock ändrats genom åren.

 

Predator Racing
© Copyright 2001-2003 Joakim Bengtsson