Pontiacen nyinköpt -90.

Pontiacen inhandlades 1990, då jag var 18 år gammal. Tanken var att rostlaga skärmar och tröskellådor, och komma "billigt" undan då motorn var fräsch och lite trimmad (gick jävligt fort tyckte man då).

Efter lite slipande och bortkapande av rost så upptäcktes att tidigare ägare inte haft någon svets, men desto mera tenn... Alla skador och rosthål hade blivit fyllda med tenn. Mer och mer kapades bort och man fick planer på att bygga om när man ändå höll på.
Tröskellådsbytet blev till kjolar, sedan fortsatte det med frontspoiler, större hjulhus bak och breddade skärmar anpassade efter däckval. Bakgaveln kapades bort och nyare T/A bakljus fälldes in.

Valde sen att bygga om hjulupphängningen och få bra grepp innan jag trimmade motorn, tyckte att det var rätta vägen.
Four-link byggdes tillsammans med insmalnad bakram, coilovers och borttagen tank mm. På så vis blev jag av med de tunga och ostabila bladfjädrarna. I skuffen placerades bränslecell, dubbla pumpar + filter, Optima batteri och senare även dubbla lustgastuber. Bakkjolen urjackades för att få plats med avgassystemet.

pontiac03.jpg pontiac08.jpg pontiac15.jpg

Att bygget drog ut på tiden var nu delvis en Camaro -70s fel, som jag bytte mig till. Eftersom den var körbar och Pontiacen sönderplockad så trimmades även Camaron något med insug, förgasare, musse toppar, NOS-cheater lustgas, fälgar, däck och inredning.

Pontiacens Ram-Air D-port toppar portades och renoverades. Monterade Holley Street-Dominator insug, 750 Dp förgasare och Mallory dubbelbrytare. TH350 automatlådan renoverades och preppades.
Sen började vilda idéer formas... Fick tag på en gammal gjutjärnskompressor typ 4-53 från en 50-tals traktor, jagade tag på ytterligare en och tänkte koppla ihop dem. Men på ett swap-meet hittades en FK 6-71 kompressor, som köptes billigt eftersom killen gett upp då allting måste byggas om (rå gruvkompressor som satt på en stor 2-takts diesel).

Kompressorn blev liggandes ett tag och under tiden byttes all inredning ut mot aluminium. Instrumentbräda med Autometer mätare, RCI racestolar, fram och bakruta blev utbytt mot lexanplast. Baktill byggdes även en aluminium-vinge.

pontiac23.jpg pontiac27.jpg pontiac26.jpg

Bilen lackades vintern -96 av Vallby-lack. Körde hem den (ca 15 km) i -15 grader och snödrivor, utan rutor och med en bräda som stol. Det svåraste var att få in den i garaget med slitna breddäck och smålut...
Monterade allt och reg-besiktigade som ombyggt fordon -96, då utan kompressorn. Endast reflexer bak hade glömts, allt annat blev godkänt! Torrvikt ca 1500 kilo, bantat ca 200 kilo men mer skall plockas!

Fortsatte sedan med motorprojektet medan bilen ändå var körbar. Kompressorn totalrenoverades, byggde eget insug i aluminium, kompressorkåpor, drivning och förgasarplatta med lustgassystem. Byggde om tändningen till elektroniskt brytarlöst med laddtrycksretard och renoverade och portade lågkomps-topparna.
Monterade helt avtagbar glasfiberhuv och byggde wheelie-bars med hjul ifrån rullskidor (alltid retar det någon).

pontiac33.jpg pontiac41.jpg pontiac331.jpg

Körde ett tag sommaren -00 med krökta stötstänger, knäckt svängningsdämpare och en spräckt kolv mm som följd... Det mesta var väntat eftersom motorn inte var färdig och byggs vidare efterhand. Insåg så småningom att det inte gick att använda motorn som den var, till det jag ville. Alternativen var att byta ut många delar eller att bygga nytt från grunden. När en motor dök upp på Nitroz annonser som passade perfekt, slog jag till! Byggd för överladdning, utan ovandel och rejält påkostad.
Inför sommaren -02 kommer förhoppningsvis Pontiacen vara körklar med en fräsch Cheva 461 blower motor. Läs mer under motorsidan

Bilen är tänkt att vara en "äkta" gatbil, dvs. man bygger själv med egna konstruktioner, kör på gatan men den tål att rejsa med. För ett rimligt pris...

pontiac44.jpg pontiac54.jpg

Fler bilder hittar ni under Bilder i menyn!

 

Predator Racing
© Copyright 2001-2002 Joakim Bengtsson