Predator Racing

ProjektBlogg:
Hittade 47 nyheter, visar 1-10

Vintern 2018 - 2019
2018-12-16 
Bild!
Bild!

Snart 2 år sedan... kanske tid att uppdatera! På "Predatorn" händer det inte så mycket... bilen får stå i skamvrån tills tid och motivation finns för att byta kolvar. Blev troligen lite mycket tändning / laddtryck i fjor vilket resulterade i 3 nedsmälta kolvar. Nu blir det specialtillverkade kolvar, vanligtvis för Marine – Forced Induction men nu med snävare spel (.006") och svarvade för 1/16" kolvringar. Smalare ringar för att täta bättre och för att kunna använda Total Seals rostfria AP – Advanced Profiling ringar (file-fit). Blocket har jag i varje fall hunnit mäta upp samt hona och ramlager är bytt. De gamla började se lite slitna ut efter alla år och det blev nya Clevite 77 tri-metal.

Även den nya kamdrivningen hade fått stryk och blir nu utbytt till en JP Performance - Billet Steel Double Roller, med nållagring mot både block och transkåpa. Kedjan blir en IWIS Performance Series roller kedja. Har borrat 0.8mm hål i en av kamlagrings pluggarna, för att funka både som avluftning samt ge lite extra smörjning till kamdrivningen.

I övrigt funkade bilen ganska bra förra sommaren (2017) och det blev en hel del kört. Blev både cruising, utställning samt en del gasat. Började dock med att blåsa topplockspackningarna och när det åtgärdades så passade jag på att uppgradera kammen, det blev ett rejält lyft!
Ganska mycket mer kam mot tidigare och nu en rejäl Howards hydraul roller kompressorkam. .090" mer i lyft (totalt .640"/ insug). 4gr mer i Lobe Seperation och även mer duration.
Rull-lyftarna blev Howards Maximum Effort och såklart även nya stötstänger / ventilfjädrar.
Topplockspackningarna blev nu Fel-Pro's MLS – Multi Layer Steel, som ska tåla reläla laddtryck.
Mk4 454'a blocket fick nu också lite ändrade / upptagna kylkanaler mot topparna, enligt Mk5 blocken (parallell kylning) - för att få en jämnare temperatur och bättre kylning.

Bild!

De gamla MSD tändboxarna byttes ut mot en ny digital och programmerbar 6AL-2 (#6530). Denna har allt som de 3 gamla hade så som boost retard och rev limit, men även start / run retard, advance retard och launch control.

Bild!
Launch control kopplades såklart direkt in på en knapp i ProStick spaken. Funkar kanon för att kunna sänka varvtalet när turbinens stall är för högt för bettet i gatan.

Pro Billet fördelaren är numera låst och all tändning / tändkurvor styrs i 6AL-2 boxen. Programmerat via LapTop och med hjälp av en Map-sensor kopplad till insuget.

Fick som sagt testat bilen med nya kammen en del och det funkade riktigt bra! Går lugnt och fint och använder laddtrycket mycket mer effektivt. Nu behövs det dock nya kolvar.....

Bild!
(gamla kolvarna)

Att den svarte fått vila beror mycket på att jag även köpt en annan Firebird. Har vart sugen på en mer "åkbil" länge och har spanat efter bland annat Firebird -68'or. 68'an är såklart den snyggaste enligt mig och inte heller så vanlig.

Bild!

För mer info klicka här: Firebird 400 -68

Våren 2017
2017-04-15 
Bild!
Blev en uppdatering på överladdningen över vintern och det sitter numera en HPS 3.2LC.
3.2án är BIG BORE – har lika stora rotors som den gigantiska Kenne Bell / HPS 4.7 kompressorn och har samma 4x6 lobe rotor design, som kräver 40hp mindre drivkraft. Vid samma utväxling ger denna 3psi mer än 2.8án och tillsammans med ”LC” = Liquid Cooled, även en kallare förbränning (= Effekt). Det finns dynokörningar som visar exempelvis 102 bakhjulshästar vid byte från 2.6 till 3.2LC, rakt av - utan tuning.

Bild!

2,8 vs 3,2

Bild!
Gamla kompressorns diam. 106 + 111mm borr mot nya 112 + 112mm samt mer urfrästa rotors.

Bild!
Ett eget separat kylsystem bestående av ett expansionskärl, tank, 16 raders oljekylare och en Davies Craig 15lit/min elpump sköter kylningen av kompressorn. Ytterligare en ny 16-raders oljekylare sköter kylningen av automatlådan.

Bild!
Uppdatering även på vevhusventilationen p.g.a det ökade laddtrycket. 2x AN10 till en ventilerad catchtank + 2x 10mm till sugsidan(innan förgasare). Detta visade sig inte räcka och det har monterats ytterligare 2st öppna filter i ventilkåporna.

Bild!
Bromsarna har också setts över och skivorna fram fick en omgång i fräsen. 12 slitsar / sida ska hjälpa till att leda bort de varma gaserna och förhoppningsvis även hålla beläggen fräscha.

Bild!
Bredbandslambda monterad. Haft denna liggande en himla massa år men nu är den äntligen på plats! Är den gamla LM-1 modellen men den har rpm konverter (LMA-2) och kan även loggas i dator = vad jag behöver. Var lite orolig för att köra för ”leant” med ökat laddtryck men nu kan det lättare tunas.

Bild!
ProStreetPontiac…. Redo för sommarens äventyr. =)

NYTT 2016
2016-07-28 
Lite nytt som är gjort på bilen.
Bild!
Ett luftfilter normalt placerat - direkt på förgasaren var inte så lämpligt... All varmluft går upp där och vill ta vägen ut genom scoopet, där motorn suger i sig luft. =/ Därav införskaffades ett par öppna K&N konfilter (102x152x178mm) och det blev att bygga lite nytt i aluminium.

Bild!
En ny luftburk byggdes av bl.a sönderkapade rörböjar.

Bild!
Övergångar till större 100mm rör pressades fram av ett ihopsvetsat verktyg.

Bild!
Lock flerop.fräst med flänsar och Pontiacs "Arrowhead" ingraverat.

Bild!
Efter svarteloxering och viss efterfräsning för att få blanka inslag.

Bild!
Resultatet!

Bild!
Bild!
Filterna sitter alltså numera i fronten och får kallare luft. Även ventilkåporna har bytts ut mot andra som passar bättre.

Nästa projekt var att montera en Bypass ventil och kanaler för detta behövde fixas - i insug både före och efter kompressorn.

Bild!
Förgasarburk - där ventilen ska monteras.

Bild!
Lock mot insug - under kompressorn, där kanalen ska kopplas.

Bild!
Efter svetsning - lite rör och slang bygge så blev det såhär. Har senare även monterat en magnetventil för att kunna styra bypass manuellt, så man lätt kan kontrollera funktionen. Detta funkar riktigt bra! Kompressorn blir avlastad vid "normal" körning - skonar lager / slitage samt går kallare.

Efter detta kände jag för att pula lite med avgassystemet, igen.....
Bild!
Elektriska fjärrstyrda CutOuts monterade. Tyckte den gick nästan lite för tyst.... Det gör den inte längre! =D

Bild!
För att få in lite mer kalluft till filter och motorrum fixades även ett enkelt "Cold Air" intag - under fronten. Blev ganska diskret.

Det var allt, för tillfället. Det som händer närmst blir ev. bilutställningen i Simrishamn nu till helgen. Ses kanske där!?WORK IN PROGRESS 2014-2015
2015-11-08 
Bild!
Bild!

Insug och drivning färdigt samt kompressorn på plats. Lite info och bilder nedan.

Bild!
Började med att skaffa ett gammalt Edelbrock Torker2 insug, det var det absolut lägsta 1-plans insuget jag kunde hitta. ”Öppnade upp” det och fräste ned det ca 50mm på höjden.

Bild!
Bild!
Svetsade ihop en fixtur att skruva insuget i för bearbetning / svetsning.

Bild!
Svetsade delvis igen kanalerna igen för att kunna fästa och få en tät bottenplatta.

Bild!
15mm aluminium bottenplatta. Blir sammanskruvad med ytterligare 10mm (mellanplatta) + 15mm (lock) och ger en totalt 40mm vridstyv platta.

Bild!
Borrat, gängat och fräst för pinnbultar samt o-ring.

Bild!
Adapter / distansplatta för ytterligare tätning med o-ring. Detta dels för att få mer öppet / flöde vid kompressorns utlopp samt för att täta hålen för insugets topplocksbultar.

Bild!
O-ring kit, 3mm rep på löpmeter.

Bild!
Kompressorlock testmonterat.

Bild!
Undersida lock.
Bild!

Bild!
P.g.a förgasarens placering så byttes den vanliga ProBillet fördelaren ut mot en med ”Flat-top” lock.

Bild!
Insuget blästrat och monterat.

Bild!
Med adapterplatta.

Bild!
Fräste delar för insug mellan kompressor och förgasare. Bilden visar fasningen mot kompressorns borrning. Inga restriktioner….

Bild!
Utsidan av gavelplattan och förgasarplattan. Även en värmeavledande bakelitplatta frästes till.

Bild!
Svetsat och blästrat.
Bild!

Bild!
Svarteloxerat.
Bild!

Bild!
Monterat med ProSystems förgasaren, en ”Pro Series" 4150 som flödar 1040cfm. Flat-top ProBillet fördelaren skymtar i bakgrunden.
Bild!

Bild!
Tillfixning av min gamla vevaxelhub.

Bild!
Ursvarvning och anpassning av 7,5” 8-rib driv-remhjulet för vevaxeln. Samma som min tidigare 8mm tandremdrivning = 2” centrumstyrning och 2,782” hålcirkel.

Bild!
Efter de tidigare problemen med en av bränslepumparna så har det inskaffats en Holley ”Black” – 140 GPH pump.
Kör nu med endast en förgasare så det blir backventiler på de 2 pumparna och en Y-koppling innan förgasare / regulator - för att koppla ihop systemen.

Bild!
En något för lång ”snout” för drivningen…

Bild!
Anpassad för placeringen av kompressorn. Platta fräst och monterad för infästningen av löp och spännhjul.

Bild!
8-rib 7,5” + 3,25” remhjul = 1:2,3. Varvar kompressorn ca 15.000rpm.

Bild!
Lyckades få in ytterligare 2st ljuddämpare, blev faktiskt en hel del tystare trots de är korta.

Bild!
Tillpassning av nytt scoop av modell ”Sunoco”.
Bild!

Bild!
Ändrade en gammal bottenplatta för att kunna få plats med ett större luftfilter. Platsbrist både på höjd och i bakkant så det fick bli en offset förflyttning.

Bild!
K&N ”Nascar” – högflödesfilter på plats. Är dock redan på väg att bytas ut för ett ”cold air intake” - i fronten.

Bild!
Uffe, en god vän fixade ett suveränt lackjobb på huven.

Nedan några nya bilder på bilen.
Bild!

Bild!

Bild!

Bild!

Bild!

Bild!


Kommande Vinterprojekt….

Bild!
Varvar ju kompressorn ganska friskt så även denna bygger värme. Hade förhoppning om att det skulle kyla hyfsat att köra kompressorn ”vått”, vilket inte är så vanligt med skruv men kommer nu att montera en bypass ventil för att kunna avlasta kompressorn. Annars funkar det riktigt bra med 15psi direkt ifrån botten.

Bild!
Blir även ny luftburk med dubbla 100mm alu-rör och öppna K&N konfilter. Tar luft i fronten istället för under scoopet – där all varmluft vill gå ut.

Bild!
Ny turbin är också på gång. Tröttnat på att de inte pallar vridet och inskaffat en rejäl Danielssons 9-1/2 tums ”ProMod” variant. Ska tåla 2500hk, så den lär bli svår att ta död på….
De tidigare – GER, B&M samt Dacco får vila i frid. =)

Bild!
Nya dörrsidor väntar. Original instrumentbräda eftersöks….


Har även gjort en ny kategori i menyn:

Wheel Horse

Bild!
Sommaren 2013
2013-11-08 
Började i våras med att bygga om bränslesystemet. Fräste ut lite Y-kopplingar för att kunna koppla ihop båda systemen / pumparna och även kunna köra på endast en pump.
Holley pumparna fick sitta kvar tills vidare då de var helt ok inuti. Det tidigare problemet visade sig vara endast "screen"-filtret som kollapsat - fastnat i impellern.
Passade även på och bytte till nya 10 micron filter på trycksidan.
Bild!
Många kopplingar blir det...
Bild!
Eftersom jag byggde om bränslesystemet fick jag även fräsa ut en ny "bricka" som håller Optima batteriet. Behövde sidoförflyttas
pga Y-kopplingarna.
Bild!
"Offsetbricka"

Rev av "Birdcatchern" och pulade lite med förgasarna. Hade tröttnat lite på det hemmasnickrade luftinsuget och tyckte inte det passade bilen så bra längre...
Har fått ett lite cleanare stuk nu, så den fick åka! Fixade till hållare till vanliga 7" K&N filter och klädde locken med äkta Biltema Orginal - fusk kolfiber... Måste va 40-års krisen som börjar komma smygande... Hos yngre är det ju hett med kolfiber!
Bild!
Bild!

Blev en del kört i sommar också och en av turerna gick till träffen "Nostalgitripp" - i Löderup på nationaldagen 6 Juni.
Bild!
Bild!
Blev premiärturen för Uffes -70 Chevelle. Henriks -69'a fanns också på plats.
Bild!
Fotograf Eric Farquhar.

Fick tydligen ett pris för "publikfavorit" i klass Bil 1961-1975. Henrik tog hem första priset!
Bild!
Fotograf Eric Farquhar.

Bild!
Fotograf Eric Farquhar.

Bild!
Fotograf Eric Farquhar.

Bild!
Bild!
Trevlig träff med även gamla traktorer o moppar m.m.

Var även på "hemmaträffen" - den årliga Usa bilsutställningen i Simrishamn.
Bild!
Lustigt nog hamnade jag på samma ställe och bredvid samma bil som i fjor... Ovanpå det så tog både jag och Fredrik, med den fräna GMC -57an 3'e pris i våra klasser, precis som i fjor!
Bild!
Bild!
Fanns en hel del fräna bilar som Rohlins -32'a HotRod och Kents Smokey Yunick Camaro -68'a!


Det ena Sprint Classic däcket jag hade fram lyckades jag skada i fjor vid en närkontakt med skärmkanten...
Bilen har gått lite vääl lågt för dessa däck och fälgar...
Mickey Thompson Sportsman S/R däck har jag egentligen velat ha hela tiden men ett pris på ca 3500kr/st i Sverige har avskräckt...
Med en rimlig frakt direkt ifrån USA blev priset dock betydligt bättre och det köptes hem ett par SR 26 x 6 -15". Blev precis som jag ville ha det = lite smalare (ca 155mm) och lite lägre än tidigare. Med nya däck blev suget efter nya fälgar såklart stort, lite smalare hade gjort sig till däcken...
Blev ett par Weldracing RT-S S71 15x3.95. Fick såklart vänta länge på dem då det tydligen inte fanns några i lager... 2.5" i backspace på dessa är tydligen ovanligt och en påstådd leverans på 1 vecka blev till slut nästan 2 månader!
Bild!
Skillnad.
Bild!
Tycker det är ganska fränt med andra, öppnare fälgar fram när man åker "Skinnies". Porsche bromsarna tittar fram lite mer i dessa!
Bild!

Monterade även klarglas-strålkastare med inbyggt parkerings ljus. 40-års krisen gör sig påmind igen men jag tyckte det blev ganska cleant...
Bild!
Bild!
Bild!
Bild!

Cheva pickisen fick sig också ett par nya stötdämpare när jag handlade ifrån USA. Kan starkt rekommendera dessa KYB MonoMax "lift" stötdämpare om man åker lite högre!
Bra kraft i dessa och betydligt bättre än orginal cykelpumparna....
Bild!

Besökte torsdagsträffen i Spjutstorp. Var mycket mc denna kvällen men vi bidrog i varje fall med 4 muskel jänkare!
Bild!
Ford Torino GT 351W -69, Corvette Stingray 454 SixPack -68, Pontiac Firebird 454 -73, Chevrolet Chevelle 350 -70.

Avslutningen på sommaren blev "Motorträffen" i Gärsnäs. Riktigt trevligt med ett par hundra fordon i grannbyn!
Bild!
Bild!
Bild!

Sammanfattningen efter sommaren är att det blir rejält varmt att åka roots kompressor. Har pulat en del med tändningen och fått det att funka lite bättre med en mindre "advance", vilket gjort att jag kan ha relativt hög tändning på både grundtändning och total. Kör nu med 17 + 18 = tot 35gr.
Men varmt blir det eftersom roots-blowern pumpar mycket värme... Med vanlig bensin så kyler det inte så värst mycket heller...
Bild!
Kan man kalla det tung gasfot om skon ser ut så här? Avgassystemet ligger ändå flera cm ifrån golvet... P.g.a detta + att jag gärna vill få det lite smäckrare (och effektivare..) så ska det nu byggas för en skruvkompressor istället!

Kenne Bell 2.8 TwinScrew BigBore
Bild!

2.8'an är egentligen i minsta laget men det finns en hel del i USA som plockar ut 850hk och även upp till 950hk, på Bakhjulen! På Smallblock! = Över 1100hk i motorn.....
Får hoppas den räcker till för att mata 454'an. Tanken är att dreva den 1:2 och pumpa 5,6lit / motorvarv. Med även ca 90% verkningsgrad mot roots-kompressorns 50% så kan det nog bli bra...
För bränslematningen blir det en "Pro Series" 4150 ifrån Pro Systems. Specialbyggd med Dominator metering block och 1000cfm i flöde. Ska inte bli någon strypning där i varje fall!
Bild!

Bild!
Nu ska det fräsas ut helt nytt insug mellan motor och kompressor, samt kompressor och förgasare. Målet är så lågt som möjligt och med högsta flöde!
Sedan blir det att fixa remdrivningen med fjäderbelastad spännare, löphjul mm. Kommer nog lyckas få kompressorn helt under en slät huv...
Förgasaren kommer kräva mer höjd men där blir det nog en bug / streetcatcher eller annat liknande scoop. Trans Am "shaker" scoopet finns ju också...

/Jocke

SPLIT-BUMPER FIREBIRD # 1/8
2013-02-20 
Uppdaterat: Undersidorna Nyheter, Recept, Filmer, Tidigare projekt, Polares bilar, Länkar samt 8 nya inlägg nedan!

Bild!

Jaha, då var det 3 år sedan jag uppdaterade här... Kanske inte mycket till "projektblogg", så det får bli en uppdatering nu med lite blandade projekt jag pulat med och blir därför på 8st olika inlägg.

Vi fick i varje fall ovanvåningen klar och kunde "flytta upp" där till julen -11. Jäkligt skönt!!! Snickra, spackla, slipa m.m är inget arbete som jag är direkt road av... Avslutade i varje fall med att svetsa ihop en trappa och räcke.
Bild!
Bild!
Bild!
Bild!
Bild!
Riktig höjdare att numera kunna sitta i tv soffan och kolla in ImpalaKungens superfräna Youtube HQ filmer....

Som bonus blev det nu även bättre plats för ett kontor och dressingroom nere.
Bild!
Bild!
”Jänkare nr 1” # 2/8
2013-02-20 
Det har även hunnit införskaffas ett par jänkare till... Första blev en inte direkt fullsize, men trots det ganska stabil och nästan "kultförklarad" Wheel Horse. Denna har fått en liten renovering, reperation och påbyggnad efter att stått still ett tiotal år...

Svetsade först ihop en tank (för att slippa den gamla Puch Dakota tanken...). Monterade en rejäl sits och byggde 3-punkts lyft bak.
Bild!

Skaffade nya dekaler till den ifrån Usa och här är den efter att en kompis lackat den (tack Uffe) och jag byggt på lite belysning med rostfria hållare.
Bild!
Bild!
Nu blev nästa projekt att bygga lyft även fram så man var redo inför vintern...
Bild!
Bild!
Svetsade ihop ett "A-fäste" för smidig koppling av redskapen som även ska få en hydrauliskt dubbelverkande tryckstång. Kan bli bra med tilt funktion när man exempelvis ska lasta på och av min pickis.

Svetsade även ihop en "korg" att placera vikt i, för att få lite extra fäste vid snökörningen. Bra att få användning av mina 35 x 35 plattor som bara ligger därhemma och skräpar....
Bild!
Samma mått på "A-fästet" både fram och bak kan vara användbart...

Bild!
Här är Marco pallstaplaren som ska användas för att kunna lasta saker. Har kapat ner den på höjden för att kunna komma in under vanliga garageportar och den lyfter ca 2,5m trots nedkortningen. Räcker länge för den lilla traktorn! Blir hydraulik för att kunna koppla denna både fram och bak.

Bild!
Nybyggda plogen monterad. Reglerbart om den ska ha flytläge eller vara dubbelverkande och den lyfter hela 0,5m inne vid A-ramen.
Funderar lite på en rejäl snöskopa också så skulle jag kunna konkurera med vägverket....

Bild!
Hittade även en ganska rejäl boggievagn med tipp på blocket. Var rätt pris på den så det fick bli en snabb affär. Köpte på torsdagen, transport bokades på fredagen och på måndag förmiddag blev den levererad. Ganska snabbt marscherat med tanke på att den fick åka ca 130 mil ifrån Umeå (Tavelsjö). Åkeriet utgick dessutom ifrån Skurup (7mil från mig) och åkte dubbel sträcka...

Måste säga att detta "arbetsfordon" funkar och fyller sin funktion dugligt än idag. Här är några reklambilder ifrån Popular Science 1974.
Bild!
Bild!


D-Serien uppges såklart vara: "The Biggest, Toughest Wheel Horse Tractor yet"...


Frågan är om man idag fortfarande hade varit nöjd med "Home Computern", som presenterades här 3år senare...

Bild!
En förmonterad och då ännu ej utgiven Commodore PET computer. Unik då den bl.a hade 4KB i ram minne och skulle hamna på $595, vilket var halva priset mot jämförbara system.

Just nu är dock Kohler motorn ute och nedriven för en ”service”. Ska få nya kolvringar eftersom dessa inte höll tätt vilket resulterade i att motoroljan blev spädd. Visade sig att de inte tyckt om att stå still de 15år den var ”parkerad” och rostat fast / gått av.
Bild!
Honat block.

Nästa projekt på denna blir att bygga ett rejält avgassystem... Har nu en delad "bullet" dämpare, som svetsats ihop efter utrymmet där originalen sitter men den för ett sånt jäkla liv....
Kommer dra vidare rören på var sida - in under fotstegen och placera 2 simons 1-3/4" dämpare där. Krävs ju ändå lite för att dämpa ned "twin cylinder" 47,7 cu.In (782cc) flathead motorn... Man känner sig lite som en rodder nu när man kör sidventilare...

Hmm... Man blir ju onekligen också sugen på ett par billet 12x12" alu.fälgar klädda med BKT gummi liknande de på denna Wheel Horse C-120 puller...
Bild!
”Jänkare nr 2” # 3/8
2013-02-20 
Andra jänkaren blev som sagt en pickis i form av en Chevrolet Avalanche Z71, denna i ett mer full-size format! Hade behov av en rejäl bil att lasta jobb i men helst även kunna kombinera som familje / bruksbil. Köpte den med en del ”fix” = lysande motorlampa. Blev till att riva av topparna och byta ut en avgasventil då klåparen hade kört lite väl länge med en igensatt kat och bränt en ventil…

Har haft denna nu snart 2 år och det är en väldigt praktisk bil att kunna framföra med B-kort!
Rejält stort baksäte (som jag inte hittat i någon annan pickis), hyfsat stort täckt flak som man enkelt gör över 2,5m genom att fälla mellanväggen om det behövs. Med både bakrutan, mellanväggen och täckkåporna borta så får man plats med en hel del..
Sen har den det lite ovanliga för modellen med soffa fram och plats för 6...
Bild!
Orginalhjul och fjädring.

Dock var det även fruktansvärda 22" krom sommarhjul till den så detta fick åtgärdas...
Bild!
Akuza Blade 22" x 9" med 305/40. Inget fel på hjulen i sig, men absolut inte på denna bilen...

Med rejäla 35" höga (315/75-16") och en liten chassie höjning (leveling kit) så blev det betydligt bättre!
16" hjul passar egentligen inte då det är 17" orginal så bromsarna fick "justeras" något. Finns betydligt större utbud i 16" hjul och jag ville även ha dem vintergodkända! Är inte många stora däck som är det...
Bild!
Hyfsat stora intill en liten Mazda!

Bild!
Avgassidan fixades till med nya Magnaflow högflödeskattar och en ”modifierad” ljuddämpare.

Gul bil är inte det snyggaste men den syns och gör uppenbarligen väldigt bra reklam! Tog inte mer än ett par dagar så ringde någon och sökte jobb på min lilla firma...
Bild!
Projekt ”Split Bumper” # 4/8
2013-02-20 
Pontiacen hade nu stått still i 4år till sommaren 2012 så det var hög tid att ta tag i den! Vete fasen vart de åren tog vägen men med husprojekt och en massa andra jobb så går tiden...

"Generatorproblemet" jag hade tidigare löstes med att jag fräste ett fäste och fick in den lilla generatorn nere vid sidan. Nu sitter den inte så jäkla fult placerad och detta är något jag blivit "allergisk" mot på senare tid... Vem vill att en ful generator är det första man ser när man öppnar huven...?

Bild!
Nedre kylarslang fick tillfälligt dras väldigt fult och osmart genom remmen... Ska lösa detta senare med ett ihopsvetsat rf.rör som leder det ner och runt istället.

Bild!
Efter att ha fått ihop karossen bak med lite bockade och valsade plåtar så svetsades stötfångarna färdiga.
Bild!
Bild!

De fula hörnen på framskärmarna kapades också bort och då fick även spoilern ryka! Har inte alls gillat denna "styling" på senare tid men jag får väl skylla på att man var "ung och dum"... Sedan efter 20år så tycker man väl inte riktigt likadant heller! =)

Bild!
Lite ovant för mig att se den utan frontspoiler och det känns som det fattas något där, men snyggare är det i varje fall!

Sidokjolarna får sitta kvar denna gången... De gör åtminstone viss nytta och styvar upp en del och sedan tycker jag inte de stör såå mycket heller!
Bild!
Bild!
Bild!
Jag var ganska spänd på hur ljudet skulle bli med de nya Apple dämparna (som alla lovordar) men jag vete fasen om det blev någon större skillnad....
Blev nästan lite besviken då jag hoppades de skulle dämpa mer. Har ju fyllt 40 nu så man börjar väl bli lite mesig.... Kan berätta att mina föräldrar som bor ca 750m ifrån mig hörde när jag startade bilen när de satt INNE och såg på tv....
Fattar inte varför den ska va så högljudd med både X-rör och Tri-Y headers?

Film YouTube

Länk till ett litet filmklipp på soundet med ett försiktigt gasande. Kan säga att när man står på så hörs det betydligt mer.... Var rejäl ståpäls när man var ute en runda och drog ur den.... Jäklar vad snabbt det känns när man inte kört på ett tag!

Då var det tid för transport till lack och återigen fick Vallby billack förtroendet. De gjorde ett kanonjobb på bilen för 18 år sedan och den har
klarat dessa åren riktigt bra!

Bild!
Lastning mellan alla regnskurarna i Juni 2012. Sitter små 235/75 -15" hjul på bak här så den är även upphöjd 50mm för att få lite frigång.

Hemma ifrån lack och ihopskruvad.
Bild!
Bakrutan byttes ut mot en ny rökfärgad Lexan skiva och flyttades även ut ca 10mm.

Med Sidenmatta stötfångare och polerade, delvis tonade bakljus blev det ett ganska cleant utseende.
Bild!
Efter strul pga att bilen gick lite väl snålt (CO 0.2) och ljuddämpning (insatser) vilket resulterade i varm motor = uppeldade kablar till startmotorn på väg till besiktning.... så blev bilen till slut bes och godkänd med blankt papper! Har nu hunnit köra mer än vad jag nog gjort under de senaste 10 åren så det har verkligen varit kul!
Blev ett 3'e pris i Streetmachine klassen på den lokala utställningen också.

Några bilder på bilen ifrån utställningen:
Bild!
Bild!
Bild!
Ovanstående 3 foto av Andreas Jönsson
FotografAndreas info@fotografandreas.se www.garaget.org/andreas79

Bild!
Foto:Paparazzicrusing

Träffade även på Jesper på utställningen, en gammal bekant som skaffat sig en frän Mustang.
Bild!
Kul när folk blir klokare med åren, tidigare har det bara varit Saab som gällt…. Snackade en del kompressor med honom, tydligen är det trimning på gång!

Bild!
Är ganska nöjd med stuket för tillfället... Kanske någon liten spoiler på bakluckan hade varit snyggt men är kluven....
Vill inte ha en "nu blåser vi snuten" (Trans Am) spoiler, som alla andra har och en Camaro spoiler funkar inte alls på en Pontiac tycker jag....
Kommande projekt: # 5/8
2013-02-20 
Nästa sak blir främst att byta ut bränslepumparna. Har haft en del strul med den ena och det lutar åt Magnafuels stora "Quick Star 300", med inbyggt filter och retursystem. Dock så är jag ju även väldigt sugen på ”injection”…

Sedan så ligger fortfarande mina ventilkåpor bara påbörjade, och nya vevhusventilationen som ska användas med dem...
Insuget ska rivas av och svetsas på. De portade ovalports topparna har något högre kanaler mot rektangulär insuget. Passar bra nu när jag skaffat tig för aluminium.

Kompressorn ska delas och få nytillverkade tätare gavlar, som även ska offset förflytta rotorerna 0,1mm mot botten. Detta kommer ge en bättre placering = högre laddtryck.

Framrutan i Lexan ska bytas till glas vid tillfälle, finns även tankar på en svart "orginalinredning" i stället för aluminium (bräda + dörrsidor).

Sedan är det även lite andra projekt som pallstaplaren som ska byggas färdig. Arbetskorg till den och en variant av tippbar lastlåda / skopa att hänga på A-ramen.

Till svarven har jag köpt ett gammalt Terco CNC 1000 styrsystem som modifieras och "hängs" på. Blir kopplat till ett X - Y koordinatbord som ska ersätta toppsliden för att få en enkel cnc svarv.

Bild!
Ganska stor klump på 30kg...

Svetsade ihop en arm med möjligheter för att kunna placera manöverenheten på lämpligt ställe vid arbete. Ska även försöka minska ner den stora klumpiga lådan och såklart måla sakerna matchande grönt...
Bild!

Sieg koordinatbord som ska "byggas om" med kulskruvar och stegmotorer.
Bild!

En skyddande kåpa längs bädden - över chuck / arbetsstycke och verktyg är det också tänkt att fixa till.
Bild!

Ett annat "hyfsat färdigt" projekt som gjorts är en styrning av delningsapparat. Byggde på drivning och stegmotor på ett 8" horisontal / vertikalbord som
styrs av en "DivisionMaster" stegmotorkontroll (kan köpas i byggsats).
Funkade "sådär" först men efter byte till en starkare 3Nm stegmotor och påbyggnad av en 7.8 amp drivare, så funkar det riktigt bra!
Återstår lite att göra på kommunikationen (M-koder) med cnc'n men den används redan flitigt!

Kan användas för 1-9999 st delningar, 0.001 - 360.000 graders förflyttning eller konstant matning i olika hastigheter. Kör drivaren i 1/4 steg och med en utvxl. på 90:1 så får jag 72.000 stegmotorsteg per varv på delningsbordet = både starkt och exakt bord.

Bild!
8” delningsapparat med stegmotordrivning.

Bild!
7.8 amp stegmotor drivare.

Bild!
Divisionmaster styrkontroll.

Flerop.fräsen som jag monterat systemet på byggdes också om ifrån att tidigare vara en seg palett-maskin, till att få ett vanligt fräsbord och uppdaterat styrsystem.

Bild!
Bild på en liknande fräs, hur den såg ut med det sega palett systemet vilket också gjorde maskinen klumpigare.

Bild!
Armen för kontrollpanelen kunde kortas in. Ett för mig mer lämpligt och större t-spårsbord monterades och lite nya kåpor / dörrar fixades till.

Fler nyheter >>

Sida: 1 2 3 4 5

Webbdesign av:
Bengan Start

Vill du länka mig så använd gärna bilden nedan:
(högerklicka och spara till er sida...)
Predator Racing - www.bengan.com/predator

Besökare sedan 2 Feb 2001:
570

Predator Racing
© Copyright 2001-2014 Joakim Bengtsson