Ett särskilt tack till:

Familjen som har förståelse för mitt stora intresse.

Brossan För viss support med beslut och all hjälp med hemsidan.

Fassan, som även får en "presentation" här nedan men även mossan som stått ut med mycket genom åren.


Intresset för bilar, mekaniska saker samt orädslan för att bli skitig får troligen skyllas på min fader. Han har alltid arbetat med bilar och maskiner både som yrke och hemma och alltid klarat sig själv.
Av honom fick jag mycket hjälp på de tidiga projekten samt fick snabbare erfarenhet. Han rycker fortfarande in då det behövs fler händer och här nedan kommer några bilder från "gubbens" tid.

Hemma på gården på 50 talet hade de en Ford Custom De luxe -51 som fassan flitigt använde.
 

Bild tagen hemma på gården sommaren 1955.

Tyvärr såldes denna pärla på 70-talet för 100 riksdaler. Hade varit kul att ha den kvar idag speciellt eftersom det är en så cool modell men den är inte helt lätt att hitta eftersom den fortfarande enligt registret inte bytt ägare! Tyvärr är den troligen "återvinnad".
 

Här kör fassan mjölktransport någon gång i mitten på 50-talet till mejeriet i grannbyn.

Skrotning av en Chevrolet -38 hemma på gården. Syster poserar.

Trots fassan alltid varit motståndare och högljutt svurit över ens ideér (men egentligen tyckt det var ganska kul) så har även han gärna trimmat och även åkt "överladdat". På hans Isabella -58 så monterades det stora slangar från tomma ljusinsatser i fronten och vidare till insuget. Detta tillsammans med stärkta ventilfjädrar gjorde visst 10 km/h på toppen... Äkta Ram Air!

På bilfirman han jobbade 55 - 79 så såldes det b.la Borgward men senare även Peugeot. Här servades och reparerades även det mesta som t.ex traktorer och truckar.

Nedan några bilder från Bilfirman Sture Mårtensson i Simrishamn.
 

Efter åren med personbilar så reparerades det en period åt kommunen innan han övergick till tunga fordon 1982. Då togs det anställning på åkeriet Henry Nilsson AB som reparatör på deras tank / flakbilar och lastare. Eftersom han blev fostrad med arbete och van vid att lösa allt själv så utfördes här jobb som t.ex att byta kardan, reparera växellådor och tippkolvar samt svetsa motorblock ute längs vägarna i både snöstorm och nattetid. Inget jobb jag direkt (eller någon annan) skulle vilja överta! Yrket var väl inte bara blod, svett och svordommar utan både självständigt och med vissa ljusglimtar. Som t.ex när han blev tagen för att vara bankrånare med gasverk och skärbrännare på flaket mitt i natten!
 

 

Här arbetas det med fjäderpaket på en lastbil. Fassan till vänster och chefen övervakande till höger. Den "höga pannan" fixade han tidigt med hjälp av brinnande tectyl vid svetsning under en bil.  Eftersom "gubben" alltid har varit väldigt oförsiktig och orädd så hände det många "incidenter". Bland annat så flög en mindre dieseltank upp i taket på verkstaden och landade som skrot under ett svetsarbete. Hörseln var väl ytterligare något nedsatt efter det.
Vidare har det hänt alvarligare saker som däcksprängningar och andra gasexplosioner under arbete. Troligen har mannen nio liv. Till det vardagliga hörde skador av släggor och järnspett i form av spruckna fingrar och sönderslagna ben. Skallen har väl också varit ganska mycket "i vägen". Han har i varje fall blivet en riktig kändis på akuten.

Ett annat av fassans intresse sedan länge som även jag fått hjälp av honom med är diverse arbete med "stenbumlingar". Stengärde - stenparti, stenmurar m.m. Noggrant utvalda gråstenar ifrån traktens "stenkulor" som muras upp till murar eller placeras för att förgylla trädgården.

Här ett av stenprojekten hemma hos mig. Totalt blev det närmre 100m gråstensmurar och 2 stenparti.

Här ett annat stenparti med damm anlagt hemma hos brossan. Även här blev det många meter med gråstensmurar runt tomten. Billigt material som även blir snyggt men med ett jäkla tungt arbete.

Numera har han som pensionär sedan -04 bytt ut de tunga jobben med bromsar, fjäderpaket och däck m.m på lastbilar mot att
smida på ambulten och fjäderhammaren. Här kan ni se några exempel på hans senare "verk": Länk till smide

 

 

 

Predator Racing
© Copyright 2001-2018 Joakim Bengtsson